Ciasto jogurtowe




Składniki:

1 szklanka masła, temperatura pokojowa 2 szklanki białego cukru 3 jajka, temperatura pokojowa 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny 2 1/4 szklanki mąki uniwersalnej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 (8 uncji) pojemnik jogurt o aromacie cytrynowym



Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F (165 stopni C). Smaruj i myj 10-calowy garnek.



Ubij masło i cukier razem w dużej misce mikserem elektrycznym do lekkiego i puszystego. Pokonaj po jednym jajku w mieszance masła; dodaj ekstrakt z cytryny z ostatnim jajkiem.


Przesiać razem mąkę, sodę i sól. Alternatywnie wymieszaj mieszankę z mąką i jogurt, rozpoczynając i kończąc na suchych składnikach. Beat, dopóki nie zostanie włączony.

Wlać ciasto do przygotowanej patelni. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut lub aż wykałaczka umieszczona w środku ciasta wyjdzie czysta. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut na patelni, a następnie wyjmij na stojak z drutu i ostudź całkowicie.