Pieczony Indyk




Składniki:

3/4 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki zmielonego czosnku 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka włoskiej przyprawy 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól do smaku 1 (12 funtów) cały indyk


Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F (165 stopni C).

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn, bazylię, włoską przyprawę, czarny pieprz i sól. Odłożyć na bok.

Umyj indyka wewnątrz i na zewnątrz; Pat suche. Usuń wszelkie duże złogi tłuszczu. Poluzuj skórę od piersi. Odbywa się to poprzez powolne działanie palcami między piersią a skórą. Rozluźnij ją do końca podudzia, uważając, aby nie podrzeć skóry.

Za pomocą ręki rozprowadź obficie mieszankę rozmarynu pod skórą piersiową i udo i nogę. Rozetrzyj pozostałą część mieszanki rozmarynu na zewnętrznej stronie piersi. Użyj wykałaczek, aby uszczelnić skórę nad odsłoniętym mięsem piersiowym.

Umieść indyka na stojaku w brytfannie. Dodaj około 1/4 cala wody na dno garnka. Piecz w rozgrzanym piekarniku 3-4 godziny lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna ptaka osiągnie 180 stopni F (80 stopni C).