Pieczony kurczak teriyaki





Składniki:
1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka zimnej wody 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku, mielonego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 12 bezskorowych ud kurczaka
Wykonianie
W małym rondlu na małym ogniu połącz skrobię kukurydzianą, zimną wodę, cukier, sos sojowy, ocet, czosnek, imbir i zmielony czarny pieprz. Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje i powstanie bąbelków.
Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F (220 stopni C).
Kawałki kurczaka ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu do pieczenia 9×13 cali. Posmaruj kurczaka z sosem. Odwróć kawałki i ponownie szczotkuj.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Odwróć kawałki i piecz przez kolejne 30 minut, aż przestaną być różowe i soki będą czyste. Posmarować sosem co 10 minut podczas gotowania.