Marynowane krewetki z grilla




Składniki

3 ząbki czosnku, mielona 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki sosu pomidorowego 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 funty świeże krewetki, obrane ze skórki i pokrojone w plastry szaszłyki


W dużej misce wymieszaj czosnek, oliwę, sos pomidorowy i ocet winny. Doprawić pieprzem bazyliowym, solą i pieprzem cayenne. Dodaj krewetki do miski i mieszaj do równomiernego pokrycia. Przykryć i przechowywać w lodówce przez 30 minut do 1 godziny, mieszając raz lub dwa razy.
Rozgrzej grill na średnim ogniu. Nałóż krewetki na szaszłyki, przebijając raz blisko ogona i raz blisko głowy. Odrzuć marynatę.
Lekko olejowy ruszt grillowy. Gotuj krewetki na rozgrzanym grillu przez 2 do 3 minut z każdej strony lub aż do zmętnienia.